Kapcsolat

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.A joomla.blog.hu 2007 augusztusában kezdte meg működését és azóta is hol gyakrabban, hol ritkábban frissítjük.
Ebben a menüpontban a blog aktuális bejegyzései olvashatók.


Joomla 3.6.2
Forrás:  Joomla blog
2016. augusztus 05. péntek, 06:53

A 3.6.1-ben maradt némi hiba, ezt korrigálja ez a kiadás. Ilyen volt, hogy PHP 5.3-at futtató felhasználók nem tudtak bejelentkezni az oldalra, valamint az email titkosító plugin körül is csinosítgattak kicsit.

Nem tűnik veszélyesnek, de jobb frissíteni :)

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Joomla 3.6.1 bugfix kiadás
Forrás:  Joomla blog
2016. augusztus 04. csütörtök, 08:30

Nem régen érkezett a Joomla 3.6.0, már itt a Joomla 3.6.1, amely egy hibajavító kiadás, egy közepes és két alacsony szintű biztonsági frissítés mellett néhány kisebb hibajavítást tartalmaz, pl PHP 7 kompatibilitás javítása vagy 2.5.28-ról való frissítés korrekciója. A biztonsági frissítés magát az update komponenst érintette, így a frissítés kicsit trükkös tud lenni:

 • Joomla 2.5.28-ról való átálláskor először updateljünk 3.5.1-re, majd onnan 3.6.1-re
 • Joomla 3.0.0-3.6.0 esetében először a külön letölthető update komponenst frissítsük, majd onnan a Joomla rendszert

Minden esetben érdemes utána Bővítmények -> Kezelés -> Adatbázis részen egy javítást nyomni.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Joomla 3.6 frissítés
Forrás:  Joomla blog
2016. július 12. kedd, 22:55

A Joomla! háza körül megint kavartak egy kicsit a verziószámokkal és a 3.5.1 után egyből a 3.6 kiadás érkezett.

A csomag több, mint 400 fejlesztést tartalmaz, köztük sok érinti az admin felületet, a felhasználói interfészt és a kezelhetőséget.

Néhány újdonság:

 • Kibővített Joomla Update komponens, ami lehetővé teszi a verzióazonos felülírást és az online elérés mellett a direkt fájlfeltöltéssel történő frissítést is
 • Fejlesztett user interrfész lehetőségek, például a modulkezelőben vagy a felhasználók környékén
 • "on the fly" kategóriagenerálás. Tegyük fel, hogy írsz egy cikket éppen és a végén jössz rá, hogy nincs még meg a kategória, amibe be tudnád sorolni. Eddig trükközéssel lehetett csak megoldani, most már a cikk kezelőből is létre lehet hozni a kategóriát hozzá.
 • Menük kezelésének fejlesztése, pl jogosultságok vagy menü áttekintése
 • Rengeteg további fejlesztés

A letöltés a szokásos helyről vagy az automata frissítőn keresztül.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
VirtueMart 3.0.16 email küldési probléma javítással
Forrás:  Joomla blog
2016. április 13. szerda, 06:39

Amikor megjelent a Joomla 3.5.1, sokan elkezdtek panaszkodni, hogy nem működik az email küldés a VirtueMart webáruházakból, egyszerűen megállt a folyamat valami ilyesmi hibaüzenettel: "0 Invalid addres:"

Ennek az az oka, hogy a Joomla a 3.5.1-es kiadásban változtatott a levélküldési függvényeinek felépítésén (JMail osztály), emiatt az némelyik levél címzettjének/feladójának beállítása nem úgy működött, ahogyan kellett volna neki. A fórumokban gyorsan megjelent egy hotfix, de a rendes megoldás a tegnap megjelent 3.0.16-os kiadás. Egyéb changelogot még nem láttam, de ez van annyira fontos, hogy kiírjam.

Megjegyzem, hogy más bővítmények is frissítésre szorulhatnak, amelyek levelet küldenek, tipikusan lehetnek ilyenek például az űrlapküldők, más shopok, vendégkönyvek, stb szóval érdemes erre is pillantani.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Joomla 3.5.1 kiadás
Forrás:  Joomla blog
2016. április 06. szerda, 06:36

Mintegy két héttel a 3.5-ös verzió után itt az első hibajavító kiadás, a 3.5.1. A változások listája most elég rövid, kanonikus URL-eket javították (ebbe én is belefutottam), levélküldés, session-kezelés, ilyesmik.

Frissítés a szokásos módon.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Megjelent a Joomla 3.5 kiadás
Forrás:  Joomla blog
2016. március 22. kedd, 06:24

Jónéhány tesztverzió és négy RC kiadás után napvilágot látott a Joomla 3.5 kiadása.

A főbb újdonságok a motorháztető alatt történtek, lássuk:

 • PHP 7 támogatás. Még nem dolgoztam a kettővel együtt, de a PHP 7 nagyon jó kis verziónak tűnik programozói szemmel, ki fogom próbálni. Remélem, hogy a bővítmények is gyorsan igazodnak, ha még nem tették. Itt egy apróság: bár nagyon törekednek a visszafelé kompatibilitásra, itt most ez nem tud 100%-os lenni, meg kellett változtatni egy osztály nevét a PHP 7 kompatibilitás miatt, így lett a String classból StringHelper. Elvileg ez nem lényegi változás, aki fejlesztő és használja, az tudjon róla!
  szerk: megnéztem egy random Joomla+Virtuemart webshopomat (minden frissítve) PHP 7 alatt, az egyik régi sliderrel volt némi gondja, de azon kívül minden tökéletesen ment és az oldal generálási idők ~30%-kal csökkentek!
 • Frissítő emailek. Ha új verzió jön, a Joomla levelet küld róla. Akeeba felhasználóknak ismerős lehet a dolog és nem véletlen, Nicholas Dionysopoulos keze van mindkettőben. Reméljük, ezzel aktualizáltabbak lesznek a weboldalak.
 • Drag&Drop módon lehet képeket beszúrni TinyMCE editorba. Évek óta fix JCE Editor felhasználó vagyok ott ez már nagyon régen elérhető, de azért ide sem árt meg :)
 • Anonim adatgyűjtés. Ez egy nagyon érdekes dolog, a rendszer elküldi a Joomla szerver számára a rendszerünk által használt PHP verziót, adatbázis típust és verziót, Joomla verziót és szerver operációs rendszert. Mindezt anonim módon, de le is lehet iratkozni róla. Ezeket összesítve meg lehet nézni a https://developer.joomla.org/about/stats.html oldalon. Nyilvánvalóan azért kellenek az ilyen adatok, hogy a későbbi fejlesztésekhez, frissítésekhez adatokat gyűjtsenek, mobiltelefonos/webstatos körökben elég gyakori statisztikák, ide is elért a dolog. Beállítható, hogy soha ne küldje, kérésre vagy mindig, de ez utóbbi is csak max 12 óránként történik (alapbeállítás szerint) és a kód szerint max 2 másodpercig próbálkozik a háttérben. A beállítások a Joomla! Statistics beépülő modulnál érhetők el (még nem jött ki a magyarítás), itt megnézhetjük a azt is, hogy mit küld be a szerver rólunk. Szerintem ez fontos dolog, segíti a Joomla fejlődését.
 • Immár nem csak modulpozíciókat, hanem konkrét modulokat is beszúrhatunk cikkekbe. A NoNumber-féle Modules Anywhere szintén tudja ezt rég (és még sok más dolgot), de azért nem fog megártani a core kódnak sem :)
 • Exportálható rendszerinformáció anonim módon. Ha supportot akarsz kéri és kérik a rendszerkörnyezet adatait, ki lehet exportálni anonim módon.

A fejlesztők ezeket adták meg fő pontoknak, ezen kívül hatalmas változások nincsenek, a protostar/isis sablon páros maradt a default, bár egy kicsit az adminon finomítgattak (bár nekem egy kicsit világos lett a login képernyő háttere), de tetszik például, hogy egy pár új almenü került az adminba, pl Bővítmények -> Kezelés megkapta az alpontjait kinyílóba. Kategóriakezelőben egyből lehet látni, hogy az adott kategóriában hány publikált/visszavont/kukázott cikk van. A blog/lista nézetek kaptak random sorrendezési lehetőséget és még pár hasonló volumenű fejlesztéssel lehet találkozni, a hivatalos bejelentés itt olvasható.

Ami fontos lehet még, hogy a 3.4-ről 3.5-re frissítés nem oldható meg a bővítménykezelőn keresztül, hanem vagy a Joomla frissítés menüpontjával vagy manuális kicsomagolással kell intézni. Erről infót itt lehet találni.

Sok sikert mindenkinek az új verzióhoz!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Joomla biztonsági frissítés minden verzióhoz!
Forrás:  Joomla blog
2015. december 15. kedd, 08:20

Megjelent a Joomla 3.4.6, amely egy nagyon fontos és két kisebb biztonsági rést foltoz be. A frissítés nagyon erősen ajánlott mindenkinek.

Olyannyira, hogy a fejlesztők azokra is gondoltak, akik korábbi verziót használnak, így elkészült egy hotfix Joomla 2.5 és Joomla 1.5 tulajdonosoknak is, nekik tulajdonképpen egyetlen fájl felülírását jelenti.

A frissítés 3-as sorozatos tulajdonosoknak történhet az automata frissítővel vagy fájl letöltéssel innen:

https://github.com/joomla/joomla-cms/releases/tag/3.4.6

Ugyanitt elérhető a SessionFix15v2.zip Joomla 1.5 tulajdonosoknak és a SessionFix25v1.zip Joomla 2.5 tulajdonosoknak. Ezeket a zip fájlokat könyvtárhelyesen kicsomagolva kell felmásolni a Joomla telepítés gyökerébe.

Ismét: Mindenkinek nagyon erősen ajánlott a frissítés!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Joomla kritikus biztonsági frissítés várható!
Forrás:  Joomla blog
2015. október 18. vasárnap, 15:19

Az előrejelzések szerint 2015 október 22-én, csütörtökön, magyar idő szerint 16:00-kor jelenik meg a Joomla! 3.4.5, amely egy - biztonsági okok miatt - eddig nem részletezett, ám kritikus sebezhetőséget foltoz majd be, ennek telepítése kritikusan ajánlott lesz.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Fontos biztonsági frissítés JCE editorhoz
Forrás:  Joomla blog
2015. szeptember 02. szerda, 10:18

A nagyon népszerű JCE Editor egy kicsi, de annál fontosabb biztonsági frissítést kapott, amiben egy biztonsági rést foltoztak be. A fejlesztő önként jelezte a hibát a Joomla biztonsági rendszerében is, a frissítést is közzétette.

A frissítés letölthető a Joomla bővítménykezelőjén keresztül, vagy magából a JCE Editorból is, elérhető Joomla 1.5, 2.5 és 3.x rendszerekre is.

A telepítése kiemelten fontos és erősen ajánlott!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Joomla 3.4.1 és VirtueMart 3.6.0.2 alatt nem menthetők a termékek?
Forrás:  Joomla blog
2015. március 24. kedd, 13:25

Érdekes problémával találkoztam egy weboldalon. VirtueMart 3.0.6.2-es verzió futott Joomla 3.4.0-val, minden gond nélkül. A 3.4.1-es frissítés megjelenítésekor frissítettem, de onnantól a VirtueMart-ban termékeket nem lehetett elmenteni. A hibakonzol szerint JavaScript hibába ütközött az árak kezelésénél.

Szerencsére a fejlesztők résen voltak és gyorsan elérhető egy gyors patch, ami majd következő VM része is lesz, addigis itt találjátok: http://forum.virtuemart.net/index.php?topic=128961.msg443712#msg443712

A csatolt vmjsapi.php.txt fájlt kell letölteni, átnevezni vmjsapi.php-ra, majd feltölteni az administrator/components/com_virtuemart/helpers könyvtárba. A patch nálam működött.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Itt a Joomla 3.4.1 csomag
Forrás:  Joomla blog
2015. március 23. hétfő, 07:45

Megjelent az első hibajavító csomag a Joomla 3.4-es szériához, amiben 138 hibát foltoztak be a srácok.

Frissítés az automatán keresztül a legegyszerűbb.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
eXtplorer 2.1.7 kiadás
Forrás:  Joomla blog
2015. március 20. péntek, 06:28

Aki nem ismerné, az eXtplorer egy igen népszerű fájl-kezelő bővítmény, amivel amolyan Windows-intéző stílusban dolgozhatunk Joomla alatt, bár standalone alkalmazásként is használható.

Az új 2.1.7-es kiadás már telepíthető Joomla 3.4 alá is, amely művelettel együtt viszont a Joomla 1.0 és 1.5 telepítőfájlokat eltávolították az installer csomagból, így oda már nem rakható fel.

A bővítmény letölthető a honlapjáról: http://extplorer.net/files

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Megjelent a Joomla! 3.4 kiadás
Forrás:  Joomla blog
2015. február 25. szerda, 07:26

Újabb lépést tett előre a Joomla! keretrendszer, ismét egy nagyobb verziót ugrottunk, itt a 3.4 kiadás.

Néhány újdonság a csomagból:

 • Adminfelületen összecsukható oldalsáv, így még áttekinthetőbb lesz a rendszer, főleg mobil eszközökről.
 • Kikerült a weblinks/webes hivatkozások komponens. A minél átláthatóbb telepítőrendszer jegyében elindult egy tisztogatási folyamat, aminek keretében a weblinks már nem része az alapcsomagnak, ellenben a hivatalos bővítménytár kapott egy "official extensions" részt, ahonnan le lehet tölteni, tehát pár kattintással vissza tudjuk rakni, ha kell.
 • Frontend modul szerkesztés. Eddig egy feles megoldással megfelelő esetben átdobott az adminba, most már nem teszi, frontendről is megy.
 • Új Google reCAPTCHA. A krix-kraxok beírása helyett már az új fancy "nem vagyok robot" típusú captcha került be, de visszafelé is kompatibilis.
 • Composer integráció - a kódfüggéségek kezelésére

Demo oldalamra felraktam, ott megy, élesben majd meglátjuk, valami kisebb szájttal kipróbálom. Kíváncsi vagyok mindenesetre.

Infó és letöltés itt, de kész oldal persze a Joomla adminról is frissíthető.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
eXtplorer fájlkezelő biztonsági frissítés
Forrás:  Joomla blog
2015. február 13. péntek, 08:08

A népszerű, intéző-szerű fájlkezelőből egy újabb kiadás jelent meg, amiben Sören két XSS sebezhetőséget foltozott be. A frissítés ajánlott.

eXtplorer 2.1.7 letöltés

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Joomla 2.5 támogatási figyelmeztető kikapcsolása
Forrás:  Joomla blog
2015. február 05. csütörtök, 11:13

December 31-el lejárt a Joomla 2.5 támogatása, az utolsó kiadott példány a 2.5.28-as verzió. Aki ezt feltelepítette, a találkozhat a vezérlőpulton egy szép piros üzenettel, valami ilyesmi szöveggel "Joomla! 2.5 Support Ended On December 31, 2014! Click Here for More Information."

Frissíteni persze fontos és érdemes is, de néha nem olyan egyszerű ez a kérdéskör, a felirat viszont zavaró, esetenként teljesen fölösleges.

Ha nincs rá szükségünk, nagyon egyszerűen kikapcsolhatjuk. Ehhez menjünk a Bővítmények -> Beépülőmodul-kezelő részhez és keressünk rá az "End of Support Notifier" pluginra, majd egyszerűen tiltsuk le és voilà, készen is vagyunk.
A frissítést viszont hosszú távon nem szabad elhanyagolni. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük szakember segítségét!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Joomla 3.4 menetrend
Forrás:  Joomla blog
2015. január 14. szerda, 09:00

A Joomla 2.5 támogatása az év végével éget ért, így a fejlesztők gőzerővel tudnak az új verziókon dolgozni, a következő állomás a 3.4-es kiadás lesz. Az alpha verzió már egy ideje kint van, fejlesztők, tesztelők már próbálgathatják, nálam egy korai verzió fut is megtekintésen. Most viszont megvan a tervezett menetrend, ami a következő:

 • Január 20 - Feature Freeze, azaz innentől új funkciók nem kerülnek a rendszerbe, a megvalósításon, tesztelésen, javításon van a hangsúly
 • Január 27 - Béta 1
 • Február 3 - Béta 2
 • Február 10 - RC
 • Február 17 - Stabil kiadás

Természetesen ez a körélmények hatására változhat, bár az utóbbi időben viszonylag jól tartják a meghirdetett dátumokat a srácok.

Én fejlesztőként kíváncsian várom a fejleményeket.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Itt a 2.5.28, az utolsó frissítés a Joomla! 2.5 sorozathoz
Forrás:  Joomla blog
2014. december 23. kedd, 08:57

A napokban megjelent a Joomla 2.5.28 kiadás, ami a 2.5-ös főverzió utolsó tervezett frissítése 24 korrekcióval, hivatalosan december 31-el nyugdíjazzák a sorozatot.

A jövőben pedig már csak a Joomla! 3.3 lesz a támogatott, ami most ugye a 3.3.6 kiadásnál tart.

A frissítés alapvetően az alaprendszerre nézvést egyszerű, sima kattintásos módon megoldható, viszont a bővítmények és a sablon mindenképpen igényelnek munkát, tehát mentés mindenkinek legyen!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
És végre - itt a VirtueMart 3
Forrás:  Joomla blog
2014. november 21. péntek, 08:39

Bár nem adtam hírt minden egyes fázisáról, de a VirtueMart 3 fejlesztése már jó ideje folyt, lényegében párhuzamosan az eddigi verziókkal. A rengeteg 2.9-essel kezdődő verzió után tegnap megjelent a VirtueMart 3, akkor még nem akartam megírni, mert a hivatalos hír még nem volt kint, csak a csomag a fájltárban, de most már ez is megtörtént:

http://virtuemart.net/news/latest-news/465-virtuemart-3-is-here

Összefoglalva a lényeg a következő

 • Kompatibilis Joomla 2.5 és Joomla 3 verziókkal
 • Javított sebesség
 • Kosárba rakás gomb a kategória nézetben
 • Egyszerűsített checkout folyamat
 • Egyedi mezők (custom fields) egyszerűbb kezelése
 • Termékvariációk és szomszédos termékek AJAX betöltése (az oldal újratöltése nélkül kapjuk meg ezeket)
 • Korrektebb JavaScript kezelés (jobb jQuery kompatibilitás, saját JS loader)
 • SQL lekérdezések optimalizálása végett 25%-os sebességnövekedés adatbázisok terén
 • Mini layoutok
 • Joomla ACL integráció a frontend szerkesztéshez
 • Joomla függőség csökkentése, integráció növelése
 • Új eszközök a bővítményfejlesztőknek
 • Kosár eltárolása későbbre a vásárlási folyamat során
 • Többnyelvű áruház esetén fallback nyelv, tehát ha valami hiányzik, akkor ki tudja írni legalább angolul és nem a konstans kerül ki
 • Tisztább, gyorsabb kód, javított stabilitás

És még kismillió dolog, kíváncsian állok elébe, úgyis van egy frissítős oldalam a sorban, lehet, hogy ráeresztem arra. :) Joomla 2.5 alatt a sima frissítés működik, az én saját bővítményeim hiba nélkül futottak a 2.9.9.x kiadásokon.

Letöltés innen.

Ti már próbáltátok? Vélemény? Tapasztalat? Esetleg hibák?

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Újabb biztonsági frissítések (3.3.5 és 2.5.26 kiadások)
Forrás:  Joomla blog
2014. szeptember 30. kedd, 16:42

Az egy héttel a 3.3.4 és 2.5.25 kiadások megjelenése után megérkezett a következő frissítőcsomag.

A 2.5.26 csomag két fontos biztonsági rés befoltozása mellett négy kisebb hibát javít, míg a 3.3.5-ben ugyanezen security patchek mellett 9 bejegyzést zártak le a hibajegyek közül.

Frissítés szokásos módon történik és persze erősen ajánlott!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Joomla 2.5.25 és 3.3.4 kiadások jelentek meg
Forrás:  Joomla blog
2014. szeptember 23. kedd, 16:32

A mai nappal az előzetes beharangozóknak megfelelően kijött a Joomla 2.5.25 és a 3.3.4 kiadás.

A 2.5.25 a sorozat vége felé jár, a tervezetek szerint a 2.5.26 lesz az utolsó karbantartó kiadás, év végével zárják le az életciklust. A menetrend szerinti kiadásban egy darab közepes szintű biztonsági rést foltoztak be.

A 3.3.4 is csak kis frissítésen esett át, ő két közepes biztonsági foltot kapott. Érdekesség, hogy a 3.2-es széria is frissült azoknak, akik 5.3.1-5.3.9 közötti PHP verzióval dolgoznak, így ők is elérhetik a 3.2.5-ös kiadást.

A frissítés mindenképpen fontos, lépjétek meg!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!
Feliratkozás

icon-facebookicon-google icon-rss icon-twitter